Odpowiednia praktyka higieniczna jest istotna
Dobre praktyki higieniczne obejmują szorowanie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety albo dotknięciu stworzeń, liczne sprzątanie dotykanych nawierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a dodatkowo dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi albo zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. dobre praktyki higieniczne GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa podstawowe systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie przebiegają w firmie branży żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują odpowiedni poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i produktów. GMP/GHP gwarantują, że procesy są ściśle pilnowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z kodeksami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają również na celu zapobieganie i minimalizowanie skutków zanieczyszczenia żywności i wyrobów.